Grundutrustning vid hästköp

När det är dags att skaffa sin första häst, inser man hur lite saker man har hemma för att ta hand om en häst. Utrustningen som krävs är vanligtvis inte saker som man har hemma sedan tidigare. Och vi pratar tyvärr inte om samma priser som när man skaffar sin första hund eller katt. 

Det första man behöver är en plats att ställa hästen. Om man inte bor på en stor bondgård med stall och gård där hästen kan springa fritt och beta, behöver man hyra en stallplats. Och stallplatser är inte billiga, räkna med 2-3000 kronor i månaden per stallplats. Men en stallplats är bättre för hästen än att bo själv på din gård. Hästar är flockdjur och att bara umgås med människor räcker inte, de mår som bäst om de får vara med sina artfränder. 

Sedan behöver du utrustningen för att kunna rida hästen. Detta kan man köpa begagnat om man vill, men var noggrann när du undersöker utrustningen så att läderdetaljerna inte är alltför slitna eller trasiga. Ett annat alternativ är att använda sig av rabatter på nätet för att få ned priset lite. En grundutrustning kan kosta så mycket som 15 000-20 000 kronor, men genom en del sajter kan du hitta saker och ting till dig och hästen till rabatterat pris. 

Hästen vill gärna bli matad flera gånger om dagen, upp till 6 gånger om dagen beroende på ras, aktivitetsnivå och gener. Hästarnas magar och tarmsystem är väldigt känsliga. Om mängden mat ska minskas, höjas eller bytas ska det ske successivt över minst två veckor för att hästens system ska hinna anpassa sig. Hästens mat består av grovfoder, hö och färskt gräs. Dessa produkter är relativt billiga, du kanske behöver spendera runt 1500 kronor i månaden för att hålla din häst mätt och nöjd. En smärre kostnad som kan liknas vid kostnaden att mata en hund.