Skaffa valp till hästgården

Om man är hästägare och bor på landet är det trevligt med en glad hundkompis som följer en i hälarna vart man går. Men vilken hundras passar bäst, och vad ska man tänka på när man skaffar en ny hundvalp? Här ger vi några råd på vägen!

Förbered valpens ankomst

Hundar kräver precis som hästar en viss grundutrustning. Förbered valpens ankomst genom att ställa i ordning en egen sovplats till den i ett lugnt hörn av hemmet. Oavsett om man väljer att köpa en hundbädd eller bygga en själv är det viktigt att valpen kan dra sig undan och känna sig trygg.

En annan bra sak att ha till den nya valpen är en hundhage. Valpar är fulla av energi och hinner hitta på mycket bus på kort tid! Ibland behöver man koncentrera sig på annat, och då är det bra att veta att hunden leker på en trygg plats. Valphagar som är tåliga och lättstädade finns på häromi.se i både färdiga paket och i sektioner att bygga ihop efter sina egna behov.

Dessutom behövs koppel. Det är klokt att så tidigt som möjligt lära valpen att gå kopplad. Det behövs ockås halsband, mat och vattenskålar samt roliga leksaker. Leksaker behöver inte vara dyrt: en gammal sko eller en repstump kan vara nog så roliga!

Ytterligare en viktig förberedelse är att skaffa försäkring till vovven. Hos konsumenternas.se kan du jämföra olika hundförsäkringar.

Välj rätt ras

Det finns inget enkelt svar på vilken hundras som är bäst. Bor man på hästgård är det förstås bra med en trygg hund, som kommer väl överens med hästarna. Men de flesta hundraser kan tränas till det, och det ultimata är förstås att hunden redan som valp blir bekant med hästarna.

Så välj hund efter familjens förutsättningar. Finns allergier? Små barn? Är familjen jaktintresserad? Svenska kennelklubben har samlat all information om hundraser på sidan köpahund.se. Här finns allt man behöver veta om olika hundraser, deras behov och mentala egenskaper.